5 schrijftips voor online teksten

5 schrijftips voor online teksten

Schrijftips voor online teksten? Zijn online teksten dan anders dan offline teksten? Daar kan ik heel kort over zijn, het antwoord is ja! Lezers vertonen online ander gedrag dan offline. Het is goed om dit te weten en om te weten waar je op moet letten bij het schrijven van online teksten. Ik geef je 5 tips, zodat jouw lezers de juiste informatie uit jouw teksten halen.

5 tips; de juiste informatie in jouw teksten

 

1.Bepaal het doel van je lezer

Is je lezer op zoek naar feiten, informatie of kennis? Is je product of dienst ‘vanzelfsprekend’, begin dan met het benoemen wat het is en wat het kost. Is jouw product of dienst wat gecompliceerder en is er wat meer uitleg nodig? Stem je tekst daarop af en begin met argumentatie. Prikkel je lezer, waarom heeft hij jou nodig? Welk probleem kun je voor hem oplossen? En waarom moet je lezer daarvoor bij jou zijn?

2.Begin met het belangrijkste

Wat moet je lezer zeker onthouden? Begin je artikel met een korte samenvatting, zodat je de belangrijkste informatie meteen bovenaan hebt staan. Is je lezer geïnteresseerd, dan zal hij verder lezen en doorscrollen.

3.Bedenk een goede kop

Lezers scannen online koppen en klikken alleen op die koppen waar ze denken een antwoord te vinden op hun vraag. Zorg er dus voor dat jouw kop precies de lading van je artikel dekt en dat het duidelijk is waar je artikel over gaat.

4.Werk met tussenkopjes

Plaats boven een alinea over een nieuw onderwerp een duidelijke tussenkop. Zo kunnen scannende lezers precies zien wat je in je artikel allemaal beschrijft en kunnen ze snel beoordelen wat voor hen relevant is. Tussenkopjes zorgen voor structuur in je tekst en verbeteren de leesbaarheid voor je lezer.

5.Houd het kort

Online lezers zijn vaak snel op zoek naar informatie. Houd je zinnen en je teksten dus kort. Gebruik geen moeilijke woorden, schrijf vlot en gebruik concrete voorbeelden. Iedereen heeft online toegang tot jouw informatie en je weet niet wat de achtergrondkennis van je lezer is. Maak je teksten dus niet te ingewikkeld!

Op zoek naar een goede copywriter? Je hebt me gevonden!

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.