06 23 753 847 kim@communikim.nl
Valkuil gebruik ChatGPT voor content

AI-tools, ze maken je werk sneller en makkelijker. Een nieuwe blog? Die schudt ChatGPT zo uit zijn mouw. Wat je erin stopt, krijg je eruit. Dus hoe concreter en gedetailleerder jouw vraag, des te beter bruikbaar het antwoord. Gebruik je ChatGPT vaak voor het schrijven van teksten? Snap ik helemaal. Het is ook te makkelijk om het niet te doen. Er zijn alleen wel een paar valkuilen waar je rekening mee moet houden als je wil dat die teksten ook echt iets doen voor je bedrijf. Want… AI-content kan heel oppervlakkig zijn. Zeker als je nog niet zo bedreven bent in het schrijven van een goede prompt of als je een hele algemene vraag stelt. AI-teksten zijn doorspekt met clichés en chatbots zoals ChatGPT gebruiken vaak veel dezelfde woorden. Oeps…! Dan is het wel heel obvious dat je je tekst niet zelf geschreven hebt. Gelukkig ben je goed bezig, en ben je je aan het inlezen over de do’s en don’ts van het gebruik van ChatGPT voor het schrijven van je teksten.

Om ervoor te zorgen dat jouw teksten scoren, moet je deze valkuilen vermijden.

Risico’s van het gebruik ChatGPT voor het schrijven van teksten

Een van de grootste risico’s van het gebruik ChatGPT voor het schrijven van teksten zijn de bronnen die ChatGPT gebruikt. Als je Google gebruikt voor je zoekvraag kom je op een specifieke website terecht en kun je zelf beoordelen of je die website betrouwbaar vindt. Bij ChatGPT weet je niet waar het antwoord vandaan komt, en belangrijker nog, of het wel klopt. Dat zit zo, AI voorspelt woorden op basis van patronen, maar begrijpt de inhoud niet echt. Dat betekent dat je soms antwoorden krijgt die helemaal niet kloppen! Niet handig als je kennis wil delen en geloofwaardig wil zijn. Mijn tip: doe aan fact checken. Controleer altijd even of het antwoord dat AI je geeft klopt en blijf vooral zelf nadenken.

Hier moet je op letten bij AI-content

Waar je nog meer op moet letten bij AI-content is dat het eigenlijk een beetje een eenheidsworst is. AI-teksten zijn algemeen, voorspelbaar en vaak wat braaf. Ze missen persoonlijkheid, ze missen jouw tone of voice. Zeg nou zelf, je leest toch liever een tekst met een beetje flair en humor, dan een saaie tekst die iedereen geschreven kan hebben? Een ander aandachtspunt is… plagiaat! Weet je zeker dat een ander niet ook jouw tekst gebruikt op zijn website? Dat vindt Google niet leuk… Lijken je teksten teveel op teksten van anderen? Dan zak je naar onderen in de zoekresultaten. Zie dat als je uitdaging… voeg eigenheid toe aan je teksten, speel met woorden, gebruik voorbeelden en wees jezelf!

Je hoort het, je kan ChatGPT prima gebruiken voor een basistekst, maar blijf zelf nadenken en pas de tekst altijd aan! Wil je écht sterke teksten die scoren en die impact maken? Dan is een menselijke tekstschrijver (zoals ik!) nog altijd de beste keuze.