06 23 753 847 kim@communikim.nl

Teksten schrijven, wie doet wat?

Copywriter, tekstschrijver, SEO-schrijver, journalist… Weet jij wat het verschil is tussen deze schrijvende beroepen? En wie kan jou nou het beste helpen met het schrijven van je teksten? Dat hangt er een beetje vanaf waar je naar op zoek bent. Ik leg het je uit!

Wat doet een copywriter?

Een copywriter is gespecialiseerd in commercieel schrijven. De teksten van een copywriter zijn wervend en hebben als doel om iets te verkopen. Denk hierbij aan advertentieteksten, teksten voor in flyers of brochures, Social Media content, blogs, webteksten- en salespagina’s, maar ook aan bijvoorbeeld vacatureteksten. Veel copywriters zijn daarnaast ook SEO-specialisten. Met een copywriter ben je verzekerd van een creatieve tekstschrijver die out-of-the-box kan denken en kan schrijven. Heb je hulp nodig met een commerciële tekst? Dan ben je bij een copywriter aan het juiste adres.

Wat doet een tekstschrijver?

Het verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter is klein, en over de exacte definitie ervan is niet iedereen het eens. Laat ik het zo zeggen, een copywriter heeft een commerciële insteek, terwijl dat bij een tekstschrijver niet altijd het geval is. Wat dat betreft heeft een tekstschrijver overlap met een journalist. Ze schrijven beide langere teksten, ook bijvoorbeeld voor nieuwsartikelen of artikelen voor in tijdschriften. De toon van een tekstschrijver is objectiever en waar en copywriter uit opvalperspectief speelt met taal en bewust soms een andere schrijfwijze hanteert, zal een tekstschrijver dat nooit doen.

Wat doet een SEO-schrijver?

Een SEO-schrijver is eigenlijk een copywriter die gespecialiseerd is in het schrijven van SEO-teksten. Door gebruik te maken van SEO-teksten is je website beter vindbaar en rankt hij hoger in Google. Een SEO-schrijver kun je inhuren als je een nieuwe website gaat lanceren of je oude website gaat herschrijven en je meer traffic naar je website wilt krijgen. Er zijn bepaalde (schrijf)technieken die een SEO-schrijver toepast, gebaseerd op een uitgebreid zoekwoordenonderzoek.

Wat doet een journalist?

Laten we de journalist niet vergeten! Een journalist is ook een tekstschrijver, maar dan een ander soort. Want waar een copywriter, een tekstschrijver en een SEO-schrijver samenwerken met ondernemers om direct of indirect voor meer verkoop te zorgen, is een journalist onafhankelijk. Journalisten werken voor kranten, tijdschriften, radio en TV en schrijven objectieve verhalen, of in elk geval verhalen die niet overduidelijk commercieel zijn.

Verschil tussen de schrijvende beroepen

Hopelijk heb ik het een beetje voor je opgehelderd en weet je na het lezen van dit blog welke schrijvende collega wat doet.

Waarvoor je bij mij terecht kunt? Als copywriter en SEO-schrijver kun je bij mij terecht voor al je commerciële content! Laat me weten wat ik voor jou kan doen.